Friday, February 18, 2011

PB: Kalau bijak membeli...

~Pengantin Budget2 _ Rakan perkahwinan yang dipercayai~

Untung sebenarnya beli barang kahwin ni banyak-banyak iaitu ikut keperluan kita berapa banyak nak pakai. Sebab barang yang kita beli tu secara tak langsung melibatkan:

Duit minyak / tiket tren komuter/lrt/monoreil
Tol yang perlu kita bayar
Kos makan minum
Masa yang digunakan
Tenaga yang digunakan (dah balik umah mesti penat dowh)

selain daripada duit yg kita gunakan untuk beli brg2 tu tadi.

Satu lagi, kalau beli banyak/pukal/borong dari penjual, insyaAllah boleh dpt diskaun sebab beli byk. Kalau beli sikit susahlah sikit kan? 

Satu lagi kalau kita beli barang di kedai yang sama selalu (untuk mana-mana barang yang boleh lah yer) boleh juga dpt kurang sebab dia tengok kita ni mcm regular customer dia... tp kalau dia bagi harga fixed price tak untung juga.

Kalau pandai cari barang murah tapi cantik lagi bijak... Sebenarnya topik ni tak berapa juga sesuai untuk mereka yang tiada masalah dalam hal kewangan sebab mereka mampu nak beli apa shj yg mrk nak, tp kalau dapat berjimat apa salahnya kan?

Sangat untung untuk b2b kat luar sana yg masih punya masa yang panjang untuk buat persiapan kahwin. 

Kalau boleh janganlah BERTANGGUH BUAT KERJA. Sebab nanti tak siap-siap kerja sampailah hari majlis tu nanti. Time management is very important...

2 comments:

  1. btol².... bukan barang² je nak pikir budget, masa pon kene budget jugak. kene plan btol², nk lg senang wat checlist. kan? ;)

    ReplyDelete
  2. cintabunga, yer betul, semua tu kena perancangan. betul3x ,kalu ada checklist lagi senang, set nak kuar pukul berapa, balik kul berapa, apa nak beli dsbnya.
    kalu tak, berjam2 lah kat jalan raya/kedai nanti... ;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Labels

Pengikut setia tqvm ;)

Pengunjung Pengantin Budget2~Terima kasih

hit counter